Organisatie

1. De organisatie van het museum 

Naast de directie en het bestuur van het museum is er een heel team van vrijwilligers die het mogelijk maken het museum draaiende te houden. 

We doen dit alles met de financiële steun van de gemeente Oirschot, de Kring Vrienden van Museum de Vier Quartieren en sponsoren, waar we heel dankbaar voor zijn.

Het bestuur is ondergebracht bij een stichting met dezelfde naam. Het museum is erkend als Geregistreerd Museum. Van de 120 streekmusea in Brabant hebben 36 musea deze status. Dat wil zeggen dat het museum een permanente instelling is, zonder winstoogmerk, ten dienste van de gemeenschap en haar ontwikkeling, toegankelijk voor het publiek, die de materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving verzamelt, bewaart, onderzoekt en tentoonstelt en hierover informatie verstrekt voor studie, educatie en recreatie. 
Jaarverslagen 

Voor de jaarverslagen van het museum klik hier.

2. Onze waarden


Oirschot heeft een bijzondere en rijke geschiedenis en beschikt over veel cultureel erfgoed. Museum de Vier Quartieren is hét Oirschots museum. Het vertelt het verhaal van Oirschot en wil op een betekenisvolle en belevingsvolle manier zichtbaar maken hoe Oirschot geworden is zoals het nu is.


Dat gebeurt door middel van exposities en activiteiten binnen en buiten de muren, fysiek en digitaal, met de kennis en expertise van een zestigtal vrijwilligers, 6 dagen per week. 


Het museum heeft de volgende vijf waarden:


Collectiewaarde 

Het museum heeft een unieke collectie die goed geconserveerd en beheerd wordt. In ons collectiebeleid hebben we de ambitie dat deze collectie een representatief beeld geeft van de bijzondere geschiedenis van Oirschot en het dagelijks leven. De gekozen verhaallijnen zijn: religieus, bestuurlijk, militair, ambachtelijk en agrarisch erfgoed. Wij benaderen dat vanuit het perspectief van het dagelijks leven en het immaterieel erfgoed.


Educatieve waarde 

Het museum vertelt het verhaal van Oirschot en haar inwoners, en maakt voor de jeugd en volwassenen de koppeling tussen verleden en heden door middel van educatieve exposities, scholenprojecten, jeugdprojecten, rondleidingen en lezingen (binnen en buiten). Met de basisscholen lopen al jaren goede contacten en succesvolle educatieprogramma’s zoals ‘Met je kont in de boter vallen’ (groep 6), ‘Jet en Jan, jong in 1910’ (groep 5) en ‘Museumschatjes’ (groep 1 t/m 8).


Verbindende waarde 

Meer kennis leidt tot meer bewustwording en een beter perspectief over de hedendaagse samenleving en tot meer begrip tussen culturen en generaties. Mensen zijn trots op

hun geschiedenis en cultuur (identiteit) en voelen zich meer verbonden (burgerschap, cohesie). 


Belevingswaarde  

Een bezoek aan het museum moet ook belevingsvol zijn door aantrekkelijke, eigentijdse exposities en verrassende en inspirerende invalshoeken. Vanaf 2020 gaan we de

verbeelding van bezoekers op innovatieve wijze prikkelen en mensen inspireren.


Economische waarde 

De verhalen over de historische ontwikkeling van Oirschot dragen bij aan het erfgoedimago en de economische aantrekkingskracht van de gemeente.

3. Onze opdracht

Wat willen wij zijn?
1. een gewaardeerd museum voor de gemeente, inwoners, bezoekers en ondernemers;
2. een museum waar de geschiedenis (‘het verhaal’) van Oirschot tot de verbeelding spreekt;
3. een museum dat een betekenisvolle bijdrage levert aan het erfgoed van Oirschot;
4. een gastvrij museum dat fysiek en online goed toegankelijk en vindbaar is;
5. een partij waarmee instellingen graag samenwerken;
6. een organisatie waar vrijwilligers met plezier werken;
7. een organisatie met een gezonde financiële basis.

Wat willen we bereiken?
Het hoofddoel is om als ‘hét Oirschots museum’ de bezoekers en inwoners (jong en oud) op een betekenisvolle en belevingsvolle manier te inspireren en verhalen te vertellen over de bijzondere geschiedenis en de identiteit van Oirschot. De subdoelen daarvoor zijn:
• objecten verzamelen, conserveren en ontsluiten die te maken hebben met de identiteit van Oirschot en die betekenisvol zijn om door te geven aan de volgende generatie;
• verhalen vertellen over de geschiedenis van Oirschot aan de hand van bijzondere objecten uit de collectie en uit de gemeenschap (storytelling). Beleven wordt daarbij het sleutelwoord;
• een sleutelrol spelen in de uitvoering van de gemeentelijke Erfgoednota.



















Share by: