Museum de Vier Quartieren

Lezing over symboliek in de kunst rondom het lijden en de dood van Christus

op 22 maart 2018 in het Boterkerkje Oirschot:

Op donderdag 22 maart 2018 geeft kunsthistoricus Paul Bröker in het sfeervolle, historische Boterkerkje in Oirschot een lezing over de symboliek in de kunst rondom het lijden, de dood en de opstanding van Christus. 

De afbeelding van Christus aan het kruis is waarschijnlijk het meest voorkomende thema in de West-Europese kunst. De kruisiging staat daarom in deze lezing van Paul Bröker nadrukkelijk centraal. Paul gaat ook uitgebreid in op de symboliek en betekenis van thema’s als: Het Laatste Avondmaal, de gebeurtenissen in de Hof van Olijven, De Kruisweg en De Opstanding van Christus. Veel kunstwerken met thema’s rondom de opstanding van Christus zijn pas goed te begrijpen, wanneer men vertrouwd is met de Bijbelverhalen. Op heldere wijze vertelt Paul tijdens de lezing deze verhalen, de theologische verhandelingen. Hij ontrafelt de symboliek en brengt die in verband met de kunstwerken.

Lezing bijwonen?
De lezing vindt plaats op donderdag 22 maart 2018 in het Boterkerkje aan het Vrijthof in Oirschot. Kaarten voor de lezing à € 15,- zijn te koop bij de TIP Oirschot. U wordt deze avond heerlijk verwend met koffie, een wijntje en gebak. Vanaf 18.30 uur is de ontvangst bij De Zwaan. Het Boterkerkje is open vanaf 19.00 uur en de lezingen beginnen om 19.30 uur. De organisatie is in handen van Museum de Vier Quartieren, gemeente Oirschot en TIP Oirschot. Deze lezing is onderdeel van een cyclus van 5 lezingen over Winterfeesten. 

Expositie
 In Museum de Vier Quartieren is de tentoonstelling ‘Winterfeesten: Wat vieren we met Valentijn, Carnaval en in de Passietijd?’ plaats die tot en met 4 april 2018 te zien is. 
Meer informatie over deze lezing in het Boterkerkje vindt u op  www.tipoirschot.nl