Winterfeesten

Verrassend vervolg tentoonstelling Winterfeesten:

Wat vieren we met Valentijn, carnaval en in de passietijd?

Achter iedere traditie schuilt een historisch verhaal dat we vaak niet meer kennen. Maar waarom zijn er in de winter meer feesten dan in de zomer? Wie was Sint-Valentijn? Waar komt carnaval oorspronkelijk vandaan en hoe vier(d)en we dat in Oirschot of de Beerzen? Waarom vastten mensen vroeger in de winter? En wat doet de Passietijd met mensen? Op deze en andere vragen krijgt u antwoord in deel 2 van de tentoonstelling ‘Winterfeesten’ die vanaf 14 januari 2018 te zien is in Museum de Vier Quartieren in Oirschot.
De tentoonstelling vertelt het fascinerende verhaal van de winterheiligen en de rituelen van de winterfeesten. Deze tentoonstelling is uniek dankzij de inbreng van privéobjecten. Zo hebben bijvoorbeeld diverse carnavalsverenigingen en carnavalsgroepen uit Oirschot, Spoordonk en de Beerzen voorwerpen uitgeleend die de moeite waard zijn.

Vermeldenswaard zijn de mooie zeefdrukken van een Kruisweg, gemaakt door de bekende Vlaamse kunstenaar Armand Demeulemeester. Ook uit de eigen collectie van het museum zelf zijn er karaktervolle voorwerpen te zien, zoals de passiekruizen, een doornenkroon en calvaries in kleine stolpen. Een calvarie is een voorstelling van de kruisiging van Jezus op de berg Golgotha.

Museum de Vier Quartieren bevindt zich aan de Sint-Odulphusstraat in Oirschot (achter de basiliek). De tentoonstelling is te bezichtigen van 14 januari t/m 4 april op dinsdag t/m zondag tussen 13.00 en 16.30 uur.

Naast deze expositie organiseert het museum samen met de gemeente Oirschot en TIP Oirschot een lezing op 22 maart over Pasen en de symboliek in de kunst. Kaarten à 15 euro zijn nu reeds verkrijgbaar bij TIP Oirschot.  (www.tipoirschot.nl)