Winterfeesten

Wat vieren wij met Sinterklaas, Kerstmis, Oud&Nieuw en Driekoningen?

Achter elke traditie schuilt een historisch verhaal dat wij vaak niet meer kennen.
Waarom zijn er in de winter meer feesten dan in de zomer? Is dat toeval? Wie was Sinterklaas? Waarom halen we met Kerstmis een kerstboom in huis? Wie waren de Drie Koningen eigenlijk? En hoe overleefden arme mensen vroeger de winter? En waarom oliebollen met oudjaar?
Op deze en andere vragen krijgt u antwoord in deel I van de tentoonstelling Winterfeesten die van 5 november 2017 t/m 7 januari 2018 te zien is in Museum de Vier Quartieren.
De tentoonstelling vertelt het fascinerende verhaal van de winterheiligen en de rituelen van de winterfeesten. De tentoonstelling is bijzonder geworden door de inbreng van objecten door inwoners uit de gemeente Oirschot.

Lezingen in het Boterkerkje

Parallel aan deel 1 van deze expositie zijn er boeiende lezingen rondom de winterfeesten. Deze worden gehouden in het sfeervolle, historische Boterkerkje in Oirschot. aan het Vrijthof. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV, Markt 1 Oirschot. De eerste lezing was op 9 november j.l. De volgende zijn op:

• 28 november 2017: Lezing Frits Booy “Geschiedenis van het sinterklaasfeest”
  • 14 december 2017: Lezing Paul Bröker “Kerstverhaal aan de hand van beeldende kunst”

U wordt deze avond heerlijk verwend met koffie, een wijntje en iets lekkers. Vanaf 18.30 uur is de ontvangst bij De Zwaan, het Boterkerkje is open vanaf 19.00 uur en de lezingen beginnen om 19.30 uur.

Kaarten voor de lezingen à € 15,- zijn te koop bij de VVV Oirschot. Dit bedrag is inclusief hapjes en drankjes. Wilt u een passe-partout voor de eerste drie lezingen? Dat kan: u betaalt dan slechts € 37,50 voor de serie. Misschien een leuke tip om iemand mee te verrassen?

De organisatie is in handen van Museum de Vier Quartieren, VVV Oirschot en gemeente Oirschot.
Zie ook http://www.tipoirschot.nl/nl/agenda