Museum de Vier Quartieren

Moord op Marskramer

Vermoorde marskramer na 180 jaar gevonden door zijn familie.
Familie uit Italië plaatst plaquette tijdens opening van Open monumentendag op 8  september a.s. 

Op zaterdag 8 september bezoekt een delegatie Italianen het gedenkkruis aan de Oude Grintweg in Oirschot. Dat kruis herinnert aan de moord op 2 juni 1838 door Martinus Zoeren op de 16-jarige marskramer Giovanni Castione. Vermoord om zijn geld dat hij had verdiend met verkopen van schetsen, platen en schilderijen. Zijn familie uit Italië komt nu een plaquette plaatsen met de tekst: ‘Na 180 jaar hebben we je teruggevonden, je familie’. 

Programma Open Monumentendag Oirschot:

Zaterdags 8 september 2018 is de opening van Open Monumentendag. Tussen 14.00 en 16.00 uur bent u welkom bij café Vingerhoeds. Na een welkomstwoord van de organisatie zal de gemeente Oirschot het voornemen uitspreken het gedenkkruis te behouden voor de toekomst. Verder wordt een boekje over de moord op Castione en het ‘Castione wandelpad’ gepresenteerd. Bij het gedenkkruis zullen het informatiebord, de plaquette en het zitbankje worden onthuld en wordt het kruis gezegend.

Zondag 9 september Beklimming in groepjes van de toren van de Sint Petrus basiliek, onder leiding van een gids, tussen 12.00 en 17.00 uur. Bezichtiging van monumentale panden in het centrum van Oirschot. Voor beide activiteiten is opgave verplicht, dat kan alleen zondag gebeuren onderin de toren van de Sint Petrus basiliek vanaf 12.00 uur. 

Tentoonstelling in Museum de Vier Quartieren

Naar aanleiding van dit hele project wordt een tentoonstelling geopend door de familie van Castione. Deze tentoonstelling loopt van 8 september t/m 7 oktober 2018 en is geopend dinsdags tot en met zondags van 13.00 -16.30 uur.